Sa ovom biljkom živećete dva veka i do kraja biti srećni i zdravi (recepti)

Stara altajska legenda kaže da će onaj ko nađe zlatni koren poživeti dva veka i do kraja biti srećan i zdrav. Verujte u legende – ima ih mnogo i svaka je sve lepša od druge. Godine 1961. naučna ekspedicija pronašla je misterioznu biljku u altajskim tajgama, na visini od 3.000 metara, i ubrzo je svima postalo jasno da je njen koren zaista zlatan. Pravo blago za zdravlje!

RHODIOLA ROSEA

Nije slučajno što sibirsku ružu nazivaju zlatnim korenom (lat. Rhodiola rosea) – jedinstvene osobine ove biljke veoma su slične ženšenu (poznatijem kao koren života).

Osim što ublažava posledice stresa, sibirska ruža povećava radnu sposobnost, poboljšava pamćenje i pažnju, normalizuje metabolizam, a pozitivno utiče i na mišiće i mozak.

ADAPTOGENA BILJKA

Zlatni koren je adaptogena biljka koja olakšava prilagođavanje organizma na nepovoljne ili štetne uslove, kao što su toplota ili hladnoća, glad ili žeđ, otpornost na otrove i radijaciju, hipoksija, teški fizički napori ili neki drugi stres za organizam.

Adaptogene biljke u stanju su da spreče mnoge bolesti ili olakšaju njihov tok, a njihovom upotrebom možete produžiti mladost. Ali, to, naravno, ne znači da možete koristiti tako jaka sredstva stalno – neophodna su samo u situacijama kad se čovek susreće sa stvarnom pretnjom od bolesti ili u starosti. Obično se primenjuje tinktura ako vam odjednom ponestane snage, kada izgubite volju za životom ili ukoliko ste apatični.

RECEPT: Oko 50 g korena u prahu prelijte sa dve čaše votke. Ostavite da odstoji dve nedelje na tamnom mestu, a protresajte ga s vremena na vreme. Procedite i pijte po 20 kapi tri puta dnevno, pola sata pre jela. Počnite sa pet kapi tri puta dnevno, a s vremenom ćete doći do 20 kapi. Ovo je odlično sredstvo koje vraća snagu i energiju.

PRIMENA ZLATNOG KORENA

* Zlatni koren sadrži rezerve hranljivih materija, a za lečenje se preporučuje rizom koji svojim mirisom podseća na ružino ulje.

* Ova biljka otklanja umor, poboljšava fizičke i mentalne sposobnosti, ublažava nervnu napetost i vraća živost.

* Njen koren sadrži supstance koje vraćaju snagu i energiju i nakon bolesti.

* Ekstrakt zlatnog korena se u kratkim kurama koristi  i za poboljšanje pažnje i pamćenja. Stimuliše rad mozga.

* Čuva srce, krvni pritisak i olakšava lučenje žuči.

* Leči rane, izoštrava vid i sluh.

* Spasava od pregrevanja i prehlade.

* Možete ga dodati u različite ekstrakte od lekovitog bilja da biste im dodatno poboljšali svojstva.

* Mladi listovi zlatnog korena mogu se stavljati u salate.

* Rusi od ovog korena pripremaju dijetetske čajeve, želee, kompote, lekovite slatkiše ili džem.

RECEPTI SA ZLATNIM KORENOM

SANIRA GNOJNE RANE

* Zlatni koren pogodan je i za spoljašnju primenu. Njegovom tinkturom mogu se lečiti i zagnojene rane ili čirevi koji ne zarastaju, dekubitis, konjunktivitis… Uzmite kašiku suvog, samlevenog korena i prelijte ga sa 300 ml proključale vode. Ostavite da odstoji četiri sata u termosu, pa procedite. Koristiti tinkturu dva do tri dana kao losion ili stavljajte obloge..

JAČA ŽIVCE

* Da biste ublažili nervnu napetost i poboljšali raspoloženje, ponekad se okupajte u odvaru od zlatnog korena. Odlično smiruje a istovremeno vraća energiju!

PROTIV PREHLADE

* Zlatni koren možete dodati i prilikom inhalacija, ako ste prehlađeni. Koristi se i u lečenju srčane insuficijencije: 10 g samlevenog korena prelijte šoljom proključale vode, ostavite da odstoji četiri sata a zatim procedite. Uzimajte po četvrtinu šolje ovog napitka dvaput dnevno. Isto sredstvo možete koristiti i u slučaju nervnih poremećaja ili bolesti organa za varenje.

Izvor: ordinacija.tv/ ruskidoktor.rs